tiistai 26. tammikuuta 2016

Helppo ja herkullinen pataleipä (OHJE)

Olen kuullut paljon hyvää pataleivästä, joten päätin kokeilla sen valmistusta. Ohje on helppo ja hyvin paljon muunneltavissa omaan makuun sopivaksi, osan jauhoista voi korvata millä tahansa omaan makuun sopivalla. Itse laitoin mukaan kaurahiutaleita, kun jyväseokseni oli päässyt kaapista loppumaan. Nimensä mukaan pataleipä tehdään padassa. Tarvitset siis uunin kestävän kannellisen astian ja aikaa. 


1 leipä

1-1,5tl suolaa
1tl kuivahiivaa
7dl vehnäjauhoja
3½dl vettä (n.42 asteista)

  • Sekoita kuivat aineet kulhossa sekaisin ja lisää vesi, sekoita nopeasti - Ä L Ä vaivaa.
  • Laita kulhon päälle kelmua ja anna taikinan olla kulhossa pöydällä 12-24h ajan.
  • Kuumenna uuni 225 asteeseen ja laita tyhjä pata uuniin 30min ajaksi. Tällä välin kaada taikina kulhosta hyvin jauhotetulle pöydälle ja "taittele" taikinasta pallo - älä vaivaa. 
  • Anna taikinapallon kohota liinan alla noin 30min ja nosta se sitten kuumaan pataan. 
  • Paista kannen alla n.30min. Ota kansi pois ja paista vielä n.20min. 
  • Anna jäähtyä ja maistele.

Tässä ohjeessa on siis mahdollisuus tehdä paljon eri tavalla ja varmasti tapoja on lähes yhtä paljon kuin tekijöitäkin. Jauhoja voi korvata erilaisilla, patana voi käyttää vaikka uunin kestävää kattilaa, paistoaikakin riippuu aivan uunista, mutta tuo näyttäisi omien kokeilujen perusteella parhaimmalle ajalle. Pääasia ohjeessa on kuitenkin pitkä nostatus aika ja se että taikinaa ei vaivata.
Jos epäilet taikinan jäävän kiinni pataan, kannattaa pata joko jauhottaa pohjalta tai voidella. Itse en tehnyt kumpaakaan.

Patana käytössä oli Iittalan Teema sarjan pata, mulla ei ole hajuakaan sen tilavuudesta, mutta veikkaan, että se osuu kahden ja kolmen litran välille. 

5 kommenttia:

  1. Minkä kokoiseen pataan tämän teit? Riittäisiköhän mun 1,8 litran pata, vai tarviiko tehä tuplana jätti pataan :D ajattelin heti ens yöks laittaa taikinan tekeytyyn. :) ja tarviiko pataa öljytä tms?

    VastaaPoista
  2. Mulla oli käytössä Iittalan Teema- sarjan pata. Mä en oo varma minkä kokonen se on, mutta luulisin että noin 3 litrainen. :)
    Mun pataan ei tarttunut kiinni, mutta jos sitä pelkää niin toki voi öljytä tai jauhottaa, ennen kuin taikinan laittaa sinne. :)

    VastaaPoista
  3. Ja yksi syy lisää miksi tarvitsisin padan! :D Olisi ihana tehdä niin tätä, kuin pataruokiakin mutta ilman pataa se on hiukan haasteellista... Synttäritoivelistalle siis! :)

    hanna
    www.hannamariav.com

    VastaaPoista
  4. Vois joskus tehdä... pitäs se pata vaan ostaa ensin :D

    VastaaPoista
  5. Tätä täytyis testata. Yllättävää kyllä, patakin löytyisi :D

    VastaaPoista

Haleja <3