maanantai 14. syyskuuta 2015

Perhepäivähoitajan työPerhepäivähoitajan työ on mielenkiintoista, antoisaa, palkitsevaa ja vaihtelevaa. 
Meillä päivät alkoivat kotona klo 7.00
Lapset saapuivat pääsääntöisesti klo 7.30-8.30

Aamusta keitin valmistin aamupalan ja lasten tullessa he saivat ensin touhuta hetken, katsottiin ketä on hoidossa, mikä päivä on ja millainen sää ulkona on. 
Jokainen lapsi sai valita itselleen värillisen lapun, johon kirjoitimme nimet. 
Tämän jälkeen siirryimme käsipesun kautta aamiaiselle. 


Aamupalan jälkeen taas käsipesun kautta leikkimään, ja viimeistään klo 9.30 siirryimme vessan kautta ulos. 

Ulkoilimme kerrostaloalueemme pihassa, urheilukentällä, sekä läheisessä leikkipuistossa.

Takaisin meille palailimme ennen yhtätoista, jolloin aloin valmistamaan lounasta. Jokainen lapsi sai vuorollaan auttaa, milloin salaatin teossa, pöydän kattamisessa tai vaikka keittämisessä, sekoittamisessa tai paistamisessa. Ketään ei tähän kuitenkaan pakotettu, mutta empä ole koskaan tavannut pientä lasta, joka ei haluaisi auttaa ruoan tekemisessä tms. Meillä harjoiteltiin ja se ei haitannut jos jauhot lensi tai maidot kaatuivat. Pääasia että kaikilla oli mukavaa.

Lounaan jälkeen luimme kirjaa porukalla, laitoin pienimmät lapsista nukkumaan ja isommat saivat muovailla, värittää, piirtää, askarrella, maalata, tai katsoa elokuvaa. 
Yhtenä päivänä viikosta kuitenkin aina leivoimme. 

Vanhemmat lapset, jotka eivät tarvinneet päiväunia, menivät kuitenkin lepohetkelle 30min ajaksi, jolloin itse hoidin viimeisetkin tiskit, penkkejen ja pöytien pesun, sekä pöydän kattamisen välipalalle. 

Ennen välipalaa myös pienemmät touhusivat värikynien, muovailuvahan ja askartelujen parissa. Sattui tuolle jaksolle muutama sateinenkin päivä jolloin saimme touhuta oikein kunnolla ja ajan kanssa piirrustus/maalaus jne hommien parissa.

Välipala tehtiin myös yhdessä lasten kanssa usein.Välipalan jälkeen me yleensä askartelimme. Muunmuassa wc:n ovessa oleva palmu ja papukaijat ovat useamman päivän tuotoksia, lapset kun pitivät erityisesti merirosvoista. Tottahan toki merirosvoilla papukaijat täytyy olla! Minä leikkasin, lapset liimasivat, värittivät ja maalasivat. Välillä pidimme temppurataa, välillä rakensimme maatilaa, barbikekkereitä tai auto-korjaamoa. Myös kauppa- ja kotileikki olivat suosittuja.

Hoitajana pyrin olemaan läsnä ja heittäytymään leikkeihin lasten kanssa, mutta annoin heidän myös luoda leikkejä itse. Ei ollut muuten yksiä tai kaksia lettukestejä joissa sain olla osallisena! Ja hyviä ne letut aina olivatkin. ;) 

Iltapäivällä siirryimme uudelleen ulkoilemaan ja lapset haettiin myöhemmin kotiin. 

Kun lapset oli haettu, me yleensä oman perheen kesken kävimme vaihtamassa vähän vaatetta ja suuntasimme takaisin ulos, jonka jälkeen tulimme kotiin siivoamaan ja touhuamaan omia juttujamme.

Työ pyörii hyvin, kun aikataulut on kunnossa ja osaa ottaa vaihtelevista tilanteista kaiken irti. Myönnän käräyttäneeni kastikkeen yhtenä päivänä kaksi kertaa, jolloin aikataulu meinasi pissiä, kun se täytyi aloittaa alusta. Hups.  :D 
Jos vertaa perhepäivähoitajan työtä ja päiväkodissa työskentelevän hoitajan työtä, joita molempia siis olen nyt tehnyt, on ne hyvin samanlaisia, mutta kuitenkin aivan erilaisia. Oma koti, on aina oma koti. Muunmuassa imuria sai heiluttaa päivittäin, kun taas pk:ssa yleensä senkin tekee siivooja. Tän takia mä en enää "inhoakkaan" siivoamista, woopwoop!!

Nautin kyllä täysillä tuosta kolmiviikkoisesta pätkästäni töitä ja opin paljon.

5 kommenttia:

 1. Kiva postaus :) On jännää aina päästä "kurkistamaan" jonkun arkeen ja tässä tapauksessa siis tähän perhepäivähoitajan työhön. Olen itse ollut perhepäivähoidossa lapsena ja muistan että kävimme esim. jumppaamassa ja jollain muskaritunneilla jne. läheisessä päiväkodissa. Teettekö te jotain tällaista vai puuhasteletteko aina kotona? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tuo työpätkä oli vain kolmiviikkoinen ja silloin touhusimme lähinnä meillä kotona, puistossa ja urheilukentällä. :) Jumppahommat ja musiikkituokiot pidettii myös kotona.

   Mä olin kans lapsena pphlla hoidossa ja tykkäsin(tykkään) hurjasti hoitajasta ja itse työstä.

   Poista
 2. Moi! pakko kommentoida. Mä olin työkokeilussa päiväkodissa täällä Jyväskylässä, jossa kaikki siivoaminen oli hoitajien vastuulla, sillon kun lapset olivat nukkumassa/pihalla (toki siis osa hoitajista oli pihalla), mutta pointtina vaan, ettei kaikissa päiväkodeissa siivous tule ulkopuolelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että kommentoit! :)
   Jep, tokihan joissain paikoissa siivous hoidetaan itse ja se itseasiassa on mielestäni hyvä juttu. Mutta henkilökohtaisesti en ole itse ollut koskaan päiväkodissa töissä, jossa hoitajan tehtäviin kuuluu imurointi ja lattioiden pesu. :)

   Poista
  2. toki jos sitä kaikkee ei sysätä harkkareitten niskaan :D nimim. aina imuri/luuttu kädessä :D ei siinä oli muuten huippu paikka :)

   Poista

Haleja <3