lauantai 25. huhtikuuta 2015

Vinkit verikokeisiin

Meillä on ensimmäiset ja toivottavasti viimeiset verikokeet takana Tomaksen kanssa. Itse olin huuli pyöreänä, kun selvisi, että verikokeisiin on mentävä joten tässä vinkit niihin valmistautumiseen ja niistä selviämiseen.

Mulla on neulakammo. Tai pistokammo. En tiedä kumpi se oikeastaan on. Mä voin työssäni pistää asiakkaita ja se ei tee pahaa, mutta jos joku pistää minua on mun tsempattava itseäni paljon.

Me toimittiinkin sitten tällä tavalla ja tämä toimi meillä.

Illalla kerrottiin Tomakselle, että aamulla laitetaan käsiin taikarasvaa ja mennään labraan sitten myöhemmin, jossa täti ottaa kokeet, joista toivottavasti selviää, miksi masu on niin kovin kipeä.

Mä taas yritin vakuutella itselleni, että tämä tuntuu minusta pahemmalle kuin Tomaksesta. Lisäksi en myöskään halunnut omalla olemuksellani saada Tomakselle epävarmaa oloa, joten "kovetin" itseni.


Aamulla heräiltiin ja touhuttiin, laitettiin taikarasvalaput käsiin ja alettiin tekemään lähtöä kohti labraa. Puhuttiin vielä labroista ja Tomas kyseli paljon, 

Meidän piti myös ottaa kirja mukaan, mutta unohdin sen. Odoteltiin alaussa hetki ennen kuin päästiin sisälle. Tomaksesta huomasi, että häntä jännitti hieman, joten höpöteltiin vielä hetki siitä mitä tulee tapahtumaan. Päästiin sisälle ja keksin kirjan puuttessa näyttää pojalle kännykästä Tutitu:ta sen hetken kun verta otetaan. Lataamisaika vaan tuntui ikuisuudelle. 

Hoitajia oli huoneessa kaksi. Toinen piti kättä paikallaan ja toinen otti näytteet, Tomaksen isä piti Tomasta sylissä ja minä seisoin selän takana näyttämässä videota puhelimestani. Tämä oli oikein hyvä järjestely.


Näytteenotto onnistui mainiosti, poika ei edes huomannut pistosta, saatika itkenyt. Sanoi vielä tädeille heipat lähtiessään ja käytiin pelaamassa aulassa palapeliäkin hetki. Kotimatkalla haettiin kaupasta pikkuautopaketti ja myöhemmin samana päivänä lähdettiin vielä ostamaan rekka-autoa pojalle Tuurista. Pientä lahjontaa siis, mutta olihan hän ollut hurjan reipas!


Vinkkini vanhemmille : 

- Ole rauhallinen
- Kerro lapselle mitä tehdään
- Vastaa lapsen kysymyksiin
- Ota lapselle jotain viihdykettä mukaan ( kirja, lelu tai näytä vaikka videota kännykästä)
- Kehu
- Anna palkinto, jos se tuntuu hyvältä ajatukselta
- Jutelkaa vielä myöhemmin käynnistänne kokeissa


4 kommenttia:

 1. Hienoa että sujui hyvin. :)
  On aina niin kurjaa kun pieniä pistetään. Meidän Lumi joutuu käymään säännöllisesti verikokeissa 3kk välein sairauden takia. Alkuun kun lääkitys aloitettiin niin käytiin kerran viikossa (tyttö oli silloin alle 2v). Se oli kyllä aika hurjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meni aivan mahtavasti ! :)
   Auts, on sielläkin varmaan ollut ainakin alkuun vaikeaa ja jännittävää kun pientä on pistelty niin usein, etenkin ihan mininä . <3

   Poista
 2. Teillä sujui ensiluokaisen hienosti! Lapsen valmisteleminen tapahtumaan vähentää jännitystä ja luonnollinen suhtautuminen sekä kysymyksiin vastaaminen on ensiarvoisen tärkeää. Sellaiset vanhemmat, jotka tuovat lapsen verikokeeseen salaa eli eivät puhu asiasta etukäteen lapselle mitään ja asia selviää lapselle vasta siinä näyteenottotilassa, ovat kaikista harmillisempia tapauksia. Toki kaikki vanhemmat ajattelevat lapsen parasta ja sitä, ettei lapsi jännittäisi verikoetta päivätolkulla etukäteen, mutta yleensä lapsi, joka ei ole valmistautunut, eikä hänelle ole kerrottu, mitä tapahtuu ja miksi, pistää kovasti hanttiin ja pelko kasvaa tilanteessa ihan yli suureksi tilanteeseen nähden. Siinä ei hoitajan rauhallisuus tai ystävällinen opastus ja kertominen auta, kun lapsi on vetänyt itselleen järjettömän paniikin päälle. Yleensä myös vanhempia alkaa pelottaa ja he alkavat myös epäröidä ja perääntyä vastuusta. Pahimmassa tilanteessa päätös näytteenotosta on jätetty pienelle lapselle itselleen, mikä on ihan liian suuri vastuu lapsen itsensä kannettavaksi.

  Mutta pointti oli, että te suoriuduitte ensiarvoisen hienosti ja tällaisesta ensimmäisestä näytteenottokokemuksesta ei jäänyt lapsellekaan mitään traumoja tai kammoa pistämistä kohtaan. :) Toivottavasti saatte hyviä vastauksia kokeista ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin sujui! :)
   Ja vastaukset tulevat vasta pitkästi ensi kuun puolella. Toivotaan, että vastaukset vahvistavat epäilymme. :)

   Poista

Haleja <3