keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Aa tuuti lasta, tule uni vastaan


Yritin miettiä otsikkoa tälle tekstille ja en sitten saanut aikaiseksi mitään järkevämpää. Tuutulaulut nimittäin ovat nykyään niitä, joita edelleen hyräilen esimerkiksi siivoillessa.

Uskon, että uniongelmat tai lähinnä yöheräily on monissa lapsiperheissä arkipäivää. Olin taas jo tottunut siihen uudelleen alkaneeseen pitkään nukuttamiseen. Meillä Tomaksen nukutus kesti parhaillaan 3 tuntia iltaisin. Pitkä aika, kyllä, mutta muuten ei saatu nukkumaan. Kolme tuntia sängyn vieressä notkumista ja johan siinä takamus puutui. Liikahtaa ei voinut tai lapsi piristyi.

Sen jälkeen tulivat, möröt, pissihätä ja jano, jotka herättivät pojan yöllä ja poika kömpi viereen. Nukkui keskellä sänkyä poikittain, useimmiten vielä peiton päällä.

Ehdittiin kokeilla taas kaikkea, päikkäreiden pois jättämisestä, väsyttämiseen, myöhempään valvomiseen ja aiemmin heräämiseen. Pari päivää seinien maalaamisen jälkeen, pyöriteltiin ajatusta, että mitäs jos vaihetaankin makuuhuoneita. Kysyinkin yhdessä ihanssa facebook ryhmässä porukan mielipidettä ja sielläkin suositeltiin tätä kokeilemaan, joten miksipä ei. Ei tuo ainakaan olisi voinut vaikeuttaa enempää nukkumista.

Yhtenä päivänä, kun en saanut Tomasta nukahtamaan päikkäreille, kannoin pojan sängyn meidän huoneeseen ja poika nukahti hetkessä. Kysyinkin Tomakselta, haluaisiko hän uuden huoneen itselleen ja siinä vaiheessa poika näytti jo mihin laitetaan lelut. Tämä kysyminen oli lähinnä pehmittelyä ajatukseen ja myöhemmin huomasinkin kantavani jo loppuja Tomaksen tavaroita sinne ja meidän vanhempien tavaroita pois.

Sinne jäivät uniongelmat ainakin toistaiseksi. Päikkärit poika nukkuu noin joka toinen päivä. Yöunille nukahtaa noin yhdesältä illalla (+/-10min). Parastahan tässä on se, että pojan yöunet ovat pidentyneet, nykyään meillä nukutaan vähintään 11 tuntia yössä, aiemman 7-8 tunnin sijaan. Siltikin päivisin ehditään touhuta vaikka mitä.

Näin "pienellä" vaivalla, me saatiin kokonaiset yöunet takaisin ja pidennettyä (neuvolan mielestä) pojan "liian lyhyitä" unia.

Saa nähdä kauanko tämä lysti kestää. Mutta nyt näyttää hyvälle!

Onko muilla auttanut tällainen tai onko muiden lapsilla edes ollut vaikeuksia nukkumisen ja nukahtamisen kanssa?

2 kommenttia:

 1. Meillä on varsinkin yöunille käyminen tosi vaikeaa,ei oikein pysy sängyssä ja hyörii kovasti. Nukahtaminen kestää yleensä n.tunnin. Yöunet on myös lyhentyneet. Päiväunille nukahtaa 5-30min:ssa ja nukkuu 2-3 tuntia,usein herätän,jotta illalla tulisi uni helpommin. Tosi uuvuttavaa tuo nukuttaminen..ja kun kohta on yksi temuaja lisää niin on varmaan mielenkiintoista tää touhu. Mutta en jaksa stressata kovasti,tämäkin aika menee ohi..
  Tsemppiä sinne! :)
  Hk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se teilläkin helpottaa, toivottavasti pian! :)
   Jotenkin ihan luksusta kun nyt jää illasta edes hieman aikaa, ennen kuin itse käy nukkumaan. :D

   Poista

Haleja <3