maanantai 24. marraskuuta 2014

Sponsoroitu video / Lasten leikki tänä päivänäDuracell haluaa näyttää, miltä lasten lasten leikki liian usein näyttää nykypäivänä ja mä taas haluan kertoa omat pohdiskeluni samasta aiheesta.

Olemme mieheni ja ystävieni kanssa puhuneet monet kerrat, kuinka lasten leikkiminen on muuttunut siitä, kun me olemme olleet pieniä. Meidänkin pihan hiekkalaatikko näyttää kovin tyhjälle, samoin läheiset leikkipuistot.

Omassa lapsuudessani leikittiin ulkona satoi tai paistoi. Rämmittiin metsissä, kiipeiltii, juostiin, keinuttiin, leikittiin vinkkiä, talonmiestä, lamppupiilosta, poliisia ja rosvoa, hippaa, lista voisi jatkua vaikka kuinka pitkään.
Kaverille ei soiteltu, vaan käveltiin oven taakse ja kysyttiin "Pääsetkö tulla ulos?"

Jos taas jäätiin sisälle, leikittiin poneilla, barbeilla tai tehtiin omia tanssi ja lauluesityksiä Smurffejen, Spaissareiden tai Nylon beatin tahtiin. Muistan myös hyvin gogot, pokemonkortit ja ne pallot. Gogoni itseaisiassa annoin veljelleni joitakin vuosia sitten ja pokemonkortit löytyvät edelleen varastosta eräästä kansiosta.


Mitä te leikitte pienenä? Mitkä oli niitä hittijuttuja? Mitä ajattelette videosta?

Näin tämän videon ja taas tulin samaan tulokseen. Nykyään lapset ovat kännykät, tabletit tai tietokoneet sylissä. Laittavat viestiä WhatsApissa, facebookissa tai muualla, pelataan vaan pelejä näillä tai muilla laitteilla. 
Tällaisia lapsia on nykyään paljon, ulos he taitavat mennä tosiaankin harvemmin. Se on surullista! 

Nykyään lasten elämä taitaa tosiaan pyöriä älylaitteiden ympärillä, tuntuu, etteivät lapset saa tai osaa olla enää lapsia. Barbi ja ponileikit loppuvat viimeistään toiselle luokalle mentäessä ja älypuhelinta pyydetään joululahjaksi jo 5-vuotiaana. 

Itse yritän vaalia sitä, että Tomas saa leikkiä niin sisällä kuin ulkonakin päivittäin ja että se ruutuaika jää mahdollisimman vähäiseksi. Ei pienet tarvitse videoita tai tv:tä. Sopivissa määrin se on ok, mutta tunneissa mitattuna, nounou.

*Postaus tehty yhteistyössä Duracellin kanssa, kaikki tekstissä olevat asiat ovat kuitenkin omia mietteitäni ja mielipiteitäni.

6 kommenttia:

 1. Miten mä en nyt tunnista Duracelin kuvaamaa lasten leikkiä ollenkaan? :) Meillä lapset on paljon ulkona. Samoin naapureiden lapset näyttäisivät olevan yhtälailla ulkona. Ne ei ole leikkipuistoissa, vaan takapihoilla. Ehkä kaveripiirikin valikoituu sitten sen mukaan viihtyykö ruudun äärellä vai ulkona.. Viikonloppuna leikkipuistossa ei näyttänyt olevan ketään, mutta laavulla keskellä metsää oli kahdeksan ihmistä, joista neljä lapsia.

  Itse en näe älylaitteita kokonaan pahana. Näillä on ipadit ja smartit jo eskarissa, opetuksen tukena. Se on nykypäivää. Hassujen videoiden kuvaaminen kännykällä oli eilen ihan viihdyttävä leikki, ja videoita lapset ovat tehneet myös eskarissa/koulussa. Vastapainoksi ollaan reilusti ulkona, eikä lapsia tarvitse sinne patistaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana juttu ettet tunnista! :) Eivät kaikki lapset tällaiseen kuvaukseen sovikkaan, mutta osa.

   Eivätkä ne älylaitteet täysin pahojakaan ole, mutta mun mielestä ne eivät kuulu pienten käsiin päivittäin.

   Ulkoilu on aina hyvästä!

   Kyllä mekin kotona katsotaan välillä leffaa, videoita youtubesta tai kuvaillaan kännykällä, pitää vaan osata katsoa, mikä on se sopiva määrä omalle lapselle viikossa. Itse tykkään niin, että mitä vähemmän ruutuaikaa sen parempi. :)

   Poista
 2. Hyvä postaus ja mukava yhteistyö =) Täytyy kyllä olla samaa mieltä, että nykyään lasten leikki on unohtunut.... ollaan ehkä liikaakin kaikenlaisten tietokoneiden ympäröimänä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tykkäsin kans tästä yhteistyöstä, kun on sellainen asia, josta muutenkin olisin kirjoittanut varmasti. :)
   Jep, pitää vaan yrittää mahdollisimman tiukasti itse pitää huolta siitä että puhelin, tietokone jne. pysyy kiinni kun touhuaa lapsen kanssa. Aikuisiltahan nämä muruset ottaa oppia. :)

   Poista
 3. Hyvä postaus. Täällä ilmoittautuu morkkismutsi, jonka kaksvee istuu välillä padi sylissä ja katsoo muumeja, joskus kaksikin jaksoa putkeen.
  Onneksi A-muru osaa leikkiä ja leikkii jopa yksin. Leikkiminen on ihanaa ja siinä saa äitikin heittäytyä jälleen lapseksi kun kokkailee pienokaisensa kanssa leikkiruuilla ties kuinka kauan!
  http://kunaitikelaa.blogspot.fi/
  http://kunaitikelaa.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä se onkin ok, meillä katottiin viimeks tänään kahdestaan päikkäreiden jälkeen kuin kissat ja koirat leffaa hetkinen :)

   Poista

Haleja <3