sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Leijonaemo perheineen Hoplopissa

VAROITUS: Pitkää purnausta, ihmettelyä ja leijonaemon turhautumista luvassa! 

Käytiin lauantaina hoplopissa. Tietysti kivat leikkipaikat keräävät paljon porukkaa viikonloppuisin, mutta mukaan mahtuu monenlaista kulkijaa. Tiedättekö sellaisen leijonaemon suojelusvaiston? Mäpä kerron teille meidän reissusta alkuun.

Saavuttiin hoploppiin joskus kolmen pintaan, eli taidettiin iskeä keskelle suurinta ruuhka-aikaa. Palvelu pelasi edelleen hyvin ja siksi tykkäänkin tuolla käydä. Joka kerta siellä on kassalla hymyilevä ja lämminhenkinen henkilökunta, joille nostan näkymätöntä hattua. On ihana mennä, kun tuntee itsensä tervetulleeksi.

Sitten tulee sana MUTTA.
Tomas kerkesi laskea kerran liukumäestä ja toiselle kierrokselle lähtiessä isommat pojat rynnivät ohi niin, että pojalta tulee itku kun yksi näistä pojista lyö Tomasta kyynerpäällä vasempaan silmään, poika tiedosti tämän mutta jatkoi matkaansa. Pojan vanhemmat huomasivat tämän, mutta kääntyivät katsomaan pois.

Ei siinä mitään, en ehtinyt itse poikia komentaa, kun nappasin Tomaksen syliin. Tomas ei itke turhia pipejä.  Halit ja lohduttelut, sekä varoitus.
"Älä mene sinne jos isot pojat ovat menossa"
Vaikka todellisuudessa teki mieli laukoa jo niille rynniville lapsille, että odottaisivat itse omaa vuoroaan portaisiin mennessä, kun kolme pienempää ovat menossa edellä ja nämä tönien menevät ohi. Sain suuni pidettyä kiinni.Meni viisi minuuttia. Seuraava tapahtuma, samoissa portaissa, saman porukan kanssa. Tällä kertaa Tomasta pienempi lapsi saa osumaa, eikä lapsen vanhempia näy, samalla sekunnilla sama poika joka aiemmin antoi iskun silmäkulmaan tönii Tomasta kaverinsa kanssa. Samoissa portaissa. Siinä vaiheessa avasin suuni ja sanoin pojille että "Nyt rauhallisemmin, pienempiin sattuu"
Saan halveksuvat katseet. Missä on näiden lasten kunnioitus aikuisia kohtaan.

 Tällä kertaa saan yhden pojan isältä murhaavan katseen. Äiti kääntää taas päänsä pois.
 Katson isää kysyvästi. En ymmärrä tätä sillä itse puutun tilanteeseen heti, jos Tomas tuhmailee, etuilee, tönii tmv.

Ei mitään kivasti meni seuraava tunti ja vahinkoja ei sattunut. Kierrettiin alatasossa ja Tomas oli menossa noin 6-7 -vuotiaan pojan ohi kun tämä yrittää "kampata" Tomaksen, eli siirtää jalkansa tarkoituksella eteen niin että Tomas kaatuisi. 

Ehdin pysäyttää Tomaksen juuri, katsoin poikaa tiukasti ja kysyin "Anteeksi, mutta mitä sinä yritit juuri tehdä?" Poika ilmeisesti säikähti kysymystäni tajutessaan, että näin ja meni lukkoon. Kysyin saman uudestaan ja jatkoin " Onko sun äiti täällä, onko sun isä täällä" Siinä vaiheessa saan vastauksen "Ei ei ei ole", ja poika juoksee karkuun. Jos en olisi itse ollut niin hämilläni ja vihainen tapahtuneesta olisin varmasti taluttanut pojan väljemmille vesille ja etsinyt vanhemmat.


Loppu ilta menikin mallikkaasti naureskeltiin, laskettiin mäkeä, oltiin pallomeressä, käytiin trampalla. Noh joo, käytiin kaikki paikat läpi ja nautittiin olostamme. Tomas sai uusia kavereita.

Pohdin, että miksi nuo aiemmat vanhemmat toimivat kuten toimivat. Miksi osa vanhemmista istuu kahvilan puolella ja istuu tietokoneella, miksi vanhemmat eivät huolehdi että lapset noudattavat sääntöjä, miksi kiusaamisiin ei puututa, miksi vanhemmat eivät valvo lapsiaan? 

Ymmärrän, että joku voi ajatella, kun lapsi on tarpeeksi vanha, voit juoda kahvikupposen rauhassa ja nauttia hälinässä oman hetken. Silti sitä lasta pitää valvoa.

Niiden lelujen kanssa ei saa laskea mäestä, pitää odottaa omaa vuoroaan, vahinkoa pitää pyytää anteeksi ja vanhempia pitää aina kunnioittaa, oli se sitten vieras tai tuttu aikuinen.

Kaikesta huolimatta meillä oli kivaa ja leijonaemona pyydän nöyrimmästi anteeksi, jos joku sattui minut näkemään tuohtuneena paikalla. En nosta itseäni tai lastani tekstillä jalustalle, vaan mietin, miksi jotkut vaan toimii näin. 

Miten te olisitte toimineet näissä tilanteissa minun kohdallani, kun lasten vanhempi 

a) näki tilanteen ja
b) ei nähnyt tilannetta?

11 kommenttia:

 1. Ai että mä inhoon tollasia vanhempia!!!! Mä oon ollu hoplopissa töissä ja valitettavasti noita urpoja on ihan liikaa :( mä ku kävin komentamassa ijan työntekijänä näitä huonosti käyttäytyviä.lapsia ni hyvä etten turpiin saanu pari kertaa, vanhemmilta. -.-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä myös! Toivon myös, että jos itse tuollaiseen käytökseen en puuttuisi mulle tultaisiin siitä sanomaan.
   Kyllä se on kummma jos edes tyntekijänä ei saa aiheesta sanoa, mutta joidenkin kultamussukoidenhan on ilmeisesti oikeutettua käyttäytyä rumasti. -.-

   Poista
 2. Itse ainakin haluan tietää jos lapseni kiusaa/ satuttaa jotakuta toista, oli se sitte vahingossa tai tahallaan.

  Olen sellainen että kun tuohdun, en mieti sanomisiani vaan sanoisin tuossa tilanteessa varmaan aika kärkkäästi vanhemmille jotka eivät kiinnitä huomiota lapsensa huonoon käytökseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama homma, kumma vaan ettei tuolla lapsiaan valvonut kuin kourallinen ihmisiä. Vaikka hoplop on lasten paikka, olisi silti lapsistakin varmasti mukavaa, että omat vanhemmat/huoltaja/kenen kanssa nyt ikinä sinne on tullutkaan, touhuaisivat mukana, tai olisivat oikeasti läsnä. :)

   Poista
 3. Ihmeen rauhallisena pysyit kuiteskin. Mä olisin varmasti juossut tälläset sankarit kiinni jos aaronia olisivat kampittaneet ja iskeneet kyynerpäillä ja taluttanu ne niskavilloista sinne kahvilan puolelle et etitäänpäs vanhemmat ja heti.

  Kiva kuiteskin, että loppuaika meni hyvin =) hormonihirviö avautuu tästä huomenna

  VastaaPoista
 4. Toimit ihan oikein! Kuria pitää olla ja hyvät käytöstavat toisia lapsia kohtaan. Eetua kohtaan ei ole vielä tollaista tapahtunut,mutta täälläkin varmasti yksi leijonaemo :D

  VastaaPoista
 5. Äh tollanen on ärsyttävää! Mennään pitämään hauskaa, lapsilla on kivaa ja sitten joku urvelo tulee ja rökittää :( kyllä mäkin noihin napakasti puutun, mun mielestä se on ihan selvä juttu puuttua jos jotain tollasta näkee. Ja mustakin lapsia pitää vahtia. Äh.

  VastaaPoista
 6. Lindz, En saa jostain syystä vastattua sun kommentin alle joten:
  Mä kiehuin niin paljon sisäisesti että varmaan savu nousi korvista :D

  VastaaPoista
 7. Me käytiin kans samaisessa HopLopissa viime viikolla ja törmättiin päinvastaiseen natsiäitiin joka rääkyi 2pojalleen 4v ja 8-10v niin kovaa et mun tyttö tosissaan pelkäsi sitä. Ja mitä tilannetta seurasin varsinkin nuorempi poika käyttäytyi ihan hyvin, vanhempi taas oli omissa oloissaan. Lopulta jo huomautin n.35v rouvalle, että voisiko hän olla rääkymättä kun tyttäreni pelkää. Hän ei sanonut mitään, katsoi vain syyllisenä kenkiinsä ja käskytti hetken päästä lapsensa naulakoille pukemaan. Tässä vaiheessa kumpikin poika lähti hyvin mielellään "kotiin, isin luo". Kyllä kävi sääliksi lapsia.

  Minä itse komennan Lilliä jos yrittää töniä tai muuta sillä ei alle 2v tajua mitä tekee, mutta jos siihen ei puutu parin vuoden päästä tuohon on vaikeampi puuttua. Ehkä vuoden tai parin päästä voin juoda kupin kahvia varmana, että minun tyttäreni pärjää ja osaa käyttäytyä yksinkin temppuradalla.

  Ja minä kyllä samalla komennan muidenkin lapset siinä sivussa sillä harvoin pienten puolella on muita vanhempia kuin minä vaikka lapsia jotka ovat alle 4v, saattaa olla viisikin. Siinä kun lapsi loukkaa itsensä ja vanhempia ei näy, ärsyttää kyllä lapsen puolesta. Yleensä siinä välissä kun pienten puoli täyttyy, lähdetäänkin Lillin kanssa "väljemmille vesille". Minä kun en mene HopLop:iin töihin vaikka välillä se siltä tuntuu.... -.-

  VastaaPoista

Haleja <3