sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Taaperon yöheräily

"Ennen häitä sanotaanko toukokuun puolella, Tomas aloitti taas yöheräämiset, välillä pelkät unissa kävelyt, välillä unissa puhumisen, alkuun yöheräämisiä tuli vain pari yössä.

En todellakaan muista täysin tätä alkamis ajankohtaa, sillä olen elänyt sumussa sieltä saakka, omat unet jää taas sinne 4-5 tuntiin yössä ja päivät menee nopeasti ohitse.Nykyään kuten tässä eräänä yönä, Tomas heräsi VIISI kertaa! Tulee omasta huoneesta pois, huutaa kuin päätä vietäisiin, niin että varmasti kaikki naapuritkin heräävät. Sori naapurit! 
Poika herää uudelleen, kun me olemme juuri nukahtaneet, huutaa taas vaatii maitoa ja tämä sitten toistuu sen kolme kertaa vielä yön aikana vaikka poika jäisi meidän viereen nukkumaan.

Meillä ei yömaitoa(nokkamukista) oltu edes annettu ennen kuin tämä alkoi taas. Sillä vaan sai pojan nopeasti hiljaiseksi, ihan oikeasti kun itse olet nukkunut koiranunta tunnin lattialla niin jo se nopea hiljentäminen maidon avulla kuulostaa hyvälle! 

Poika nukkui täysiä öitä pääsääntöisesti, omassa huoneessa, aamu yöllä saattoin välillä kömpiä viereen ja nyt tilanne on tämä. Mitä me ollaan tehty väärin? Mikä ihme tän on aiheuttanut? Voisi maksaa omaisuuden täysistä yöunista joinakin päivinä.

Tunnen itseni niin huonoksi äidiksi öisin, en saa lastani nukkumaan, en saa hiljenemään, en rauhoittumaan ja turvaudun sitten tymänä antamaan sen lohtumaidon, joka on virhe. Välillä hermot, korvat ja väsy antaa sen verran periksi, että taistelen pojan takaisin nukkumaan, mutta herään itse viimeistään parin tunnin päästä lattialta taas huutoon.

Päivällä Tomas käyttäytyy välillä kuin oikea enkeli, välillä huuto alkaa aamusta ja jatkuu seuraavaan aamuun. Unihäiriö, univaje, mikä lie, turhauttava juttu kuitenkin. Hampaista tämä ei johdu, korvat eivät ole tulehtuneet tai kipeät, ei kuumetta ei mitään.


Rytmi on suht säännöllinen, toisin yöunille poika ei meinaa nukahtaa millään.
Nimimerkillä, klo 20.30 poikaa viemään unille ja klo 22 pois pojan huoneesta nukuttamasta.

Tomas herää klo 7-8 aamulla. Poika ei enää myöskään suostu päikkäreille kahdeltatoista kuin aniharvoin. Tämä taas sitten siirtää sitä nukkumaan menoa, sen tiedostan.

Yörytmi:20.30 Tomas nukkumaan

22.00 Tomas nukahtaa
00.30 HUUTOA
01.30 HUUTOA
2.30 HUUTOA
4.00 HUUTOA
5.30 HUUTOA
8.00 Herätys


Päikkärit poika nukkuu 12-13.30 (12.30-14.00). Välillä toki poika herää jo 40min jälkeen ja välillä nukkuu max. kaksi tuntia. Luulisi sitä unta riittävän öillekkin.

Meillä on päivisin monenlaista touhua, joka päivä ulkoillaan, Tomas saa hyppiä, pomppia ja juosta. tehdä palapelejä, piirtää, maalata, tanssia, kuunnella musiikkia, rakennella, ihan mitä vain nyt tuon ikäinen tahtoo. (Tietyissä rajoissa)

Illalla suljetaan tv, syödään iltapalaa, pestään hampaat, luetaan iltasatu ja peitellään sänkyyn.
Missä on siis vika?
Huoneessa ei ole kuuma, olen itse nimittäin nukkunut siellä parinakin yönä. Eikä liian valoisaa, mutta joka tapauksessa ostamme vielä toisen pimennysverhon..

Kokeilemme vielä seuraavan viikon saammeko hoidettua tämän itse, jos emme, soitan neuvolaan ja kysyn sieltä vielä vinkkejä ja apua. " 


Näin kirjoittelin luonnoksiin muutamat päivät takaperin. Pian kirjoitan mitä näiden päivien jälkeen tapahtui.


16 kommenttia:

 1. Meilläkin aina palailee tuo yöheräily... Nyt on muutama yö ollut taas ihan hyvä, toivottavasti jatkuu tälläisenÄ!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on tämmöstä ihmeellistä kausittaista heräilyä, mutta no nyt on ollut parempia öitä! :)

   Poista
 2. Suosiolla myöhemmin nukkumaan? Jos olisi sitä "aktiivista aikaa" vaikka klo 21 asti ja sitten vähitellen iltapesuja ja nukkumaan..? En tiedä, arvailen vain. Täälläkin samanikäinen taapero heräilee välillä ja aika rasittavaa se on. :/ Toinen mikä tuli mieleen niin nukkuisiko poika paremmin teidän makuuhuoneessa? Jos kaipaa vanhempia lähelle ja heräilee tarkistamaan äidin läsnäoloa? Virtaahan tämän ikäisillä riittää kuin pienessä kylässä.. :S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On testattu myöhemmin nukkumaalaittoa -> ei auta
   On testattu meidän huoneessa nukkumista -> ei auta
   Nukkuu parhaiten omassa huoneessaan kuitenkin ja nyt on mennyt jo paljon paremmin yöt! :)

   Poista
 3. Näkisikö pahaa unta? Mä jouduin itse pienenä samaan tilanteeseen. Heräsin joka yö huutamaan monesti yöllä pahojen unien takia ja vaikka mua kuinka rauhoiteltiin en rauhottunut. Lääkärissä mun äidille sanottiin että mä stressaisin jostakin vaikka olin noin 5 vuotias.. no sitähän se sityen loppupeleissä olikin. Muutettiin mun äidin kanssa kaksin asumaan ja kaikki palasi ennalleen. En koskaan ole saanut tietää mikä mut sai siihen tilanteeseen mutta kai mulle tuli parempi olo kun muutettiin takaisin sinne missä olin koko lapsuuteni siihen saakka asunut. Erilaiset stressitekijät saattavat aiheuttaa kaikenntälläisen. Näin meille ainakin kerrottiin.

  En tarkoita, että teillä olisi samallalailla mutta halusin vaan kertoa :)

  Tsemppiä! Toivotasn, että yönne paranee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin mietin nuita pahoja unia, mutta en sitten tiedä, kun ei tuo poitsu oikein osaa kertoa. :D Näkee vaan kissoista, autoista, pupuista ja vauvoista unia jos kysyy... .:D
   Yöt ovat parantuneet :)

   Poista
  2. Okei no sitten tuskin on huonoa unta ellei sitten jätä kertomatta :D hyvä että yöt menee jo paremmin. Tollasia aikoja kyllä tulee varmasti kaikille välillä

   Poista
  3. Voi olla myös, ettei oikeasti kerro unistaan vaan leikeistään tms. :D
   Mutta ei ole kyllä pelottavistakaan kertonut, mutten usko että osaakaan ?

   Poista
  4. niin se voi olla :D

   Niin sitä en tiedä. En usko ainakaan itse, että ihan noin pikkuiset vielä kun Tomas osaisi kertoa pahoista unistaan. Luulen, että vähän vanhempana sitten. Noh onneksi tilanne on nyt tasoittunut siellä :)

   Tuli vaan tästä sun kirjoituksesta niin toi mun oma juttu mieleen, mistä kerroin.

   Poista
  5. Toisaalta Tomas on niin pikkuinen vielä, että se saattaa kyllä olla ihan normaaliakin :)

   Poista
  6. Mukavaa kuitenkin, että kerroit oman kokemuksesi :-)

   Poista
 4. Me jouduttiin tylysti jättämään päikkärit pois kokonaan, taino Maria ne jätti itse. Menee jo 19:30 nukkumaan ja herää aamulla sitten joskus 7:30-9 välillä. Meillä yöt meni huonosti ennenkuin Marian huone saatiin täysin pimeäksi ja viileäksi. Olisiko Tomaksella kuuma nukkua? :o Tsemppiä, kyllä se siitä helpottaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomas väsähtää jo kuudelta jos päikkärit jättäisi pois, jos valvoisi myöhempään niin se olisi yhtä huutoa. En haluaisi päikkäreistä luopua ainakaan ennen kun poika täyttää kolme.
   Huoneessa ei ole kuuma, muta pimentää sitä täytyy entisestään.

   Kiitos, parempia öitä onkin jo ollut. :)

   Poista
 5. Meillä 1v 7kk heräilee kanssa, mutta hänelle se on selkeästi joku leikki mikä aiheuttaa mussa kyllä jonkinsortin turhautumista. :D Monena yönä (ei tosiaan joka yö, mutta monesti) alkaa mölyämään huoneessaan sen kuuloisesti että on joku hätä, mutta samantien kun menen paikalle alkaa vaan hervoton hihittely ja kaveri juoksee takaisin sänkyynsä. En tajua mistä ihmeestä tuo on tämän hassunhauskan leikkinsä nyt keksinyt, hän kun tosiaan on nukkunut kuukauden ikäisestä asti täydet 10-12h yöunet. Tätä samaa "hihittely-rallia" on myös joskus nukkumaan käydessä ja luulen että kun yöllä herää niin ei halua käydä itse nukkumaan vaan on kiva saada äiti vähän hyppimään. Mene ja tiedä, toivottavasti menis vaan kohta ohi.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! :D Toivottavasti tilanne rauhoittuu siellä. :)

   Poista

Haleja <3