torstai 27. helmikuuta 2014

Jäähy

Olen luekellut nyt jäähypenkistä niin hyviä kuin huonojakin puolia.
Luulen, että suurinosa ihmisistä on katsonut joskus Supernanny-ohjelmaa, jossa käytössä on jäähypenkki/paikka.

Tällainen on otettu myös käyttöön meillä jo jokin aika sitten. Meillä on käytössä jäähypaikka, joka sijaitsee wc:n oven edessä. Paikka on siinä siksi, että siihen näkee jokaisesta huoneesta kurkkaamalla. Keittiöstä ja olohuoneesta tähän paikalle näkee suoraan.


Tomas saa kolme varoitusta ja rauhoittelu yritykset, mutta jos nekään eivät auta, menee Tomas minuutiksi istumaan oven eteen ja yleensä ensimmäisten 15 sekunnin jälkeen jo rauhoittuu.
Kyllä, tiedän sekuntilleen siksi, että otan aikaa.

Minuutin jälkeen menen Tomaksen luokse, kerroin miksi joutui jäähylle ja pyydän poikaa pyytämään anteeksi, jolloin Tomas halaa. Sitten sanon että "Nyt voit mennä", jolloin poika yleensä ottaa minua kädestä kiinni ja menemme leikkimään yhdessä jotain.

Kuinka usein meillä sitten jäähypaikka on käytössä?
Karkeasti sanottuna noin kerran päivässä, joskus kaksi, joskus ei yhtään kertaa. Yleensä Tomaksen kiukku yltyy juuri ennen päikkäreitä tai niiden jälkeen, mikäli on jostain syystä herännyt kesken unien. Meillä siis kiukku on lähinnä väsymisestä johtuvaa, mutta kyllä meillä sitä ihan "en mä haluu"-kiukkuakin nähdään.

Nyt viimeisimmän lukemani jutun perusteella, olenkin miettinyt, että pitäisikö vieläkin muuttaa tätä käytäntöä. Olen nimittäin huomannut, että kiukuttelut saa kyllä vähenemään ja kiukku menee näppärästi pois ohjaamalla ajatukset muuhun.

Meillä kiukkua hoidetaan myös halimalla ja sylittelemällä, jolloin sanon Tomakselle, että nyt halitaan ja poika on sykyssä ja halimassa hetken, jonka jälkeen kiukku onkin jo kadoksissa. Aina tämä ei kuitenkaan toimi ja silloin otetaan jäähy käyttöön. Meillä kuitenkin jäähypaikka on toiminut hyvin tähän saakka. Onko se sitten taas kasvatuksellisesti oikein, siitä voi olla montaa mieltä ja sitä pohdin nyt itsekkin.

Nyt haluaisinkin kuulla teidän kokemuksianne ja mielipiteitänne.

Hyväksyttekö te jäähypenkin/paikan käytön? Miksi/miksi ette?
Onko teillä se käytössä? Onko se teillä toiminut?

17 kommenttia:

 1. Itse käyttäisin jäähypenkkiä vain silloin,kun lapsi tekee jotain kiellettyä. Kiukkukohtaukset ja väsystä johtuvat oikkuilut ei mun mielestä ole sitä. Silloin lapsi ei hallitse itseään ?parhaaksi keinoksi itse olen todennut ennakoimisen,niin hepuliin kuin kiukkuun. Se vaatii vanhemmalta paljon,eikä sitä aina jaksa.
  Jäähypenkki toimii isommilla 4-6-vuotiailla lapsilla varmasti paremmin,kun osaavat hallita tunteitaan paremmin ja pysyvät paikallaan pitempiä aikoja.
  Mutta jokainen äiti toimii parhaaksi katsomallaan tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän pointisi ja juuri sen takia olenkin alkanut tätä käytäntöä pohtimaan. :)

   Poista
 2. Mä oon ajatellut ottaa ihan saman käyttöön sitten ku Evelyn on vanhempi. Luulen sen toimivan hyvin, mut sen näkee sitten ku on kokeillu. Ei siitä pitäis olla lapselle mitään haittaakaan jos sitä käytetään ammattilaisten käyttämänäkin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ainakin on toiminut hyvin, jos poika läpsii tai paiskoo on jäähypaikalla kyllä nopea vaikutus. Tai pelkästään jäähylle menosta huomauttamalla. :)

   Poista
  2. Uskon. Se varmaan on ihan hyvä juttu kunhan muistaa kertoa lapselle mistä se jäähy on tullut ja muistaa itekki ettei pistä väsykiukun takia jäähylle :)

   Poista
 3. Mä oon pitänyt ''jäähypenkkiä'' juurikin sylissä, jos ei usko kun sata kertaa sanotaan niin nappaan syliin ja joko siinä istutaan nätisti tai sitten raivotaan ja rimpuillaan, mutta sylissä on ja pysyy niin kauan, että rauhoittuu. Sama toistuu joinakin päivinä useammin ja joinakin ei kertaakaan. En usko, että Niilo vielä tajuais jäähypenkin ideaa millään tasolla :D Siksi siis mennään sylitaktiikalla :)

  VastaaPoista
 4. Oma poika on 1v 8kk enkä ole miettinyt hänelle jäähyjä. Minusta liian aikaista. Ehkä kun poika on kolme, voisin alkaa harkita jos tilanne niin vaatii. Tuon ikäinen ei kuitenkaan vielä osaa tahallaan kiukutella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapset kehittyvät tietysti eri vauhtia ja jokainen saa valita kasvatustapansa itse. :) Meillä kyllä Tomas osaa tehdä tuhmuuksia ihan tarkoituksellakin. Nyt kuitenkin itse taidan vaihtaa hieman jäähy käytäntöä erilaiseksi, ihan tämän päivän kokeilujen mukaan. :)

   Poista
  2. Joo kyllä meillä tyttö 1v5kk osaa kiukutella ihan tarkoituksella. Ja ymmärtää myös, että jokin asia on kiellettyä, mutta jatkaa kiellosta huolimatta. Ihan selkeää uhmaakin on ollut jo pitkään.

   Meillä ei käytetä jäähyä, koska mustakin puolitoistavuotias on vielä turhan pieni eikä jaksaisi istua paikallaan. Sylissä jäähyllä pitäminen ei toimi meillä, siitä vaan tulee hirveät raivarit. :/ Mä rankaisen ottamalla tavaroita pois, siirtämällä lapsen pois sylistä (jos esim. nipistelee tai repii hiuksia kun on sylissä) ja ylipäätään siirtämällä lapsen muualle. Kieltämättä on hankalaa tietää miten toimia näin pienen kanssa... Yleensä jos tyttö esim. painelee telkkarin nappuloita eikä kiellosta huolimatta lopeta, niin otan sitten syliin ja annan raivota siinä hetken. Sitten päästän pois ja lapsi lähtee muualle kiukkuamaan ja rauhoittuu nopeasti. Tiedä sitten mikä olisi hyvä tapa :l

   Poista
  3. Meillä Tomas on myös puolitoista ja jaksoi kyllä istua paikallaa jäähypakalla. :) Mutta kuitenkin, jokainen on yksilö. :)
   Meillä on nyt jotenkin kummasti (:O) rauhoittunut meno ja jäähyt on jätetty pois (ainakin toistaiseksi :D)

   Poista
 5. Mielenkiintoinen aihe! Meillä ei ole ollut käytössä jäähypenkkiä, sille ei ole ollut tarvetta. Syli on ollut rauhoittumispaikka tähän saakka. Viimepäivien jutut mediassa tuosta jäähyhommasta ovat saaneet kyllä pohtimaan sitä - hyvä niin ja ymmärrän ne pointit täysin. Tuskin siis sitä otamme jatkossakaan käyttöön, tiedä sitten miten kahden pienen kanssa onnistuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan voi soveltaa :) Ja juu, meilläkin nyt on muutettu tämän postauksen jälkeen tapoja pois jäähypaikasta, tähän nykyiseen järjestelyyn olen ainakin toistaiseksi tyytyväinen. :)

   Poista
 6. Mä juttelin tästä just tänään mun äidin kanssa! Hän kertoi, ettei mun lapsuudessa meillä ollut käytössä jäähy koska me ei koskaan kiukuteltu/raivottu kauheesti. Mä vierastan siks vähän ajatusta jäähystä, koska en oo sitä omassa lapsuudessa kokenut. Jos meillä menee kiukut niin pahaksi ettei mikään muu auta, voitais jäähyä koittaa. Nyt se ajatus kuitenkin siis tuntuu vähän vieraalta. Meidän Henni kyllä ymmärtää jos hänelle sanoo että noin ei saa tehdä/mitä hän teki väärin ja hän on tähän asti uskonut vaan pari kertaa sanomalla, mutta saa nähdä minkälaiset fiilikset on uhmatuhman iskiessä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkään ei jäähyä ole käytetty omassa lapsuudessani. :)

   Poista
 7. Mun mielestä se on ihan hyvä juttu. Sen avulla lapsen saa ymmärtämään, että kiukkuaminen ei auta yhtään mitään ja kärsivällisyyttäkin se opettaa, kun pitää istua/olla paikoillaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, voihan sen ajatella myös noin! :)

   Poista

Haleja <3