perjantai 25. lokakuuta 2013

Kommentti jättää jälkensäNettikiusaaminen, ilkeät kommentit ja haukkuminen palstoilla ovat tuttuja varmaan aika monille blogia kirjoittaville, niin myös minulle. Joskus itsestä mitättömältäkin tuntuva kommentti voi loukata toista.  Kiusaaminen on asia, josta olen ennenkin blogissani kirjoittanut.

Haastattelin kahta henkilöä aiheen tiimoilta, tässä ovat heidän tarinansa. Olen muuttanut haastateltujen nimet heidän pyynnöstään.

Rosa, 12v.

Rosaa on kiusattu nyt kaksi vuotta, yksi ja sama kiusaaja porukka on jatkanut kiusaamista pitkään ja jatkaa sitä edelleen. Rosaa on kiusattu koulussa pukeutumisensa ja pituutensa vuoksi, sillä Rosa on huomattavasti pidempi kuin muut ikäisensä.  Kiusaamista tapahtuu myös netissä ja puhelimitse. 

Facebook, on paikka jossa kiusaajat usein ”hyökkäävät” helpommin kimppuun. Puhelimitse kiusaaminen tapahtuu viesteillä tai häiritsevillä puheluilla ja pilapuheluilla, joissa haukutaan, kirotaan ja uhkaillaan, välillä puhelimesta ei kuulu mitään. 

Kiusaaminen on vaikuttanut Rosan mielialaan, vaikka tyttö on vielä nuori, hän on sanomansa mukaan useammin surullinen ja ärsyyntyykin asioista paljon helpommin. Myös kaverit ovat hävinneet, koska he haluavat olla mielummin sivusta seuraajia tai kiusaajien puolella, jottei heitä kiusattaisi. Rosa kyllä sanoo ymmärtävänsä sen ja tuumaa: ”Eihän ketään pitäisi kiusata.”

Rosa myös kertoo, miksi kiusaamiseen on niin vaikea puuttua, hänen mielestään syy tähän on kertomisen vaikeus. ”Ei kukaan uskalla kertoa aikuiselle kiusaamisesta, silloin kiusaajat alkavat vaan enemmän haukkumaan ja kiusaamaan, kun on mennyt ”kantelemaan” aikuiselle."

Rosa on itse  saanut apua tilanteeseensa perheeltään ja päässyt juttelemaan tilanteestaan koulukuraattorin kanssa.  Hän toivoo, että kiusaaminen loppuisi ja hän voisi vielä saada hyviä ystäviä.

Jannina 25v
Janninaa on kiusattu koko opiskelujen ajan, eli hänen kiusaamisensa ei jäänyt ala tai yläasteelle vaan jatkui myös ammattiin opiskellessa. Myös Janninaa on kiusattu myös netissä. Etenkin hänen bloginsa kautta.

Janninaa kiusattiin, nimittelemällä milloin miksikin, lisäksi oli myös tönimistä ja leikestä pois jättämistä. Yläasteen aikana Jannina alkoi kirjoittamaan blogia, se oli hänelle henkireikä, kuten monille muillekkin bloggaajille.

Myöhemmin tämä henkireikä tuotti kuitenkin vain stressiä ja pahaa mieltä:
"Kiusaajani löysivät blogiini, alussa kommentit ottivat koville, sitten tuli tauko jolloin ilkeitä kommentteja ei tullutkaan enää päivittäin ja uskalsin kertoa enemmän olostani. Olin tuolloin pahasti masentunut ja kirjoittaminen auttoi. Sain blogini kautta myös vertaistukea."

Kun Jannina sai ajatuksensa järjestykseen ja oppi suodattamaan asioita, myös hänen olonsa helpottui. Koskaan ei kenenkään kuitenkaan tarvitse sietää minkäänlaista kiusaamista.
Myöhemmin Janninan kiusaajat hyökkäsivät uudelleen.

"Suurimmillaan tilanne taisi olla silloin kun olin raskaana. Sain ties mitä uhkailuja ja haukkumisia. Kun lapseni syntyi, en halunnut enää edes katsoa kommentteja joita tuli. Milloin olin paska äiti, huono ihminen, kamala, lapseni pitäisi ottaa minulta pois. En osannut kommentoijien mielestä hoitaa lastani, yksi jopa toivoi meille molemmille pahaa. Päätin tuolloin, että enää en välitä. Minun elämässäni on asiat paremmin, kuin heillä. Nyt olen saanut oikeita ystäviä ympärilleni."

Kommentti jättää jälkensä on noin kolmenkymmenen blogin yhteinen kampanja nettikiusaamista vastaan. Kaikki mukana olevat blogit löydät TÄÄLTÄ.
Mukana on kertomassa oman tarinansa niin kiusattuja, entinen kiusaaja, sivustaseuraaja kuin äitikin. Tarkoitus on tuoda vakavaa asiaa lähemmäs teitä, netin käyttäjiä. Mukaan olemme haastaneet myös Demi.fi:n ja Vauva.fi:n foorumit, joiden toivotaan tiukentavan kommentoinnin sääntöjä villiksi länneksi muuttuneilta keskustelupalstoiltaan. Anna tukesi kampanjalle lisäämällä sivupalkista löytyvä banneri sivuillesi tai blogiisi. 
Ja muista. Kommentti jättää jälkensä. Ethän kiusaa. Edes netissä.


Myöhemmin päivällä starttaa arvonta, jonka sponsoreina toimivat Canon ja korumaa.fi.

10 kommenttia:

 1. Hienolla asialla olette. Tähän pitäisi ryhtyä kaikkien! Toivottavasti nuo tahot, jotka olette haastaneet tekevät kommentoinnille jotain.
  On myös hienoa, että on saatu myös ulkopuolisia haastateltua. Surulliset tarinat näillä tytöillä.
  Tsemppiä heille ja kiitos sinulle hienosta postauksesta, samoin myös muille bloggaajille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tsempitykset varmasti välittymät tämän kampanjan kautta. :)

   Poista
 2. Hyvä että asian puolesta taistelijoita vielä on ja kiitos hyvästä tekstistä !

  VastaaPoista
 3. Hienoa tekstiä! Tämä aihe on aina ajankohtainen ja silti siihen kiinnitetään liian vähän huomiota!
  Hyvällä asialla olette, saatte täyden tukeni.

  VastaaPoista
 4. Hieno teksti hyvän asian puolesta! :) Päätin lähteä itsekin mukaan tähän kampanjaan tukemaan tärkeää asiaa. :)

  Sulla on suloinen poika! :) Ja sulla itselläsi on ASENNETTA! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Hienoa, että lähdit mukaan! :)

   Poista

Haleja <3