maanantai 4. maaliskuuta 2013

Vauvojen vaihtuminen

Kuva:http://www.blogcdn.com/www.parentdish.co.uk/media/2012/12/babies-alamy.jpg

Tänään uutisotsikoissa on ollut vauvojen vaihtuminen.
Se asia, jota jokainen äiti varmasti osittain pelkääkin. Näitähän luulisi tapahtuvan vain elokuvissa tai painajaisissa.


Keski-Suomen keskussairaalassa Jyväskylässä perjantaina syntynyt poikavauva vaihtui yön aikana toiseen vauvaan, lukee iltalehden sivuilla.  Myös Radio Nova ja  MTV3 ovat uutisoineet tapahtuneesta.

Itselle mieleen nousee järkytys, kummastus, ihmetys. Miksei äiti/äidit olleet tajunneet kunnolla tarkastaa jo osastolla ranneketta?
Miksi kätilöt eivät tarkastaneet ja näin osoittaneet äidille lapsen olevan oikea? Kiire?

Itsehhän synnytin samassa sairaalassa.
Oli siellä silloinkin kiirettä, mutta ainahan joka paikassa nykyään kiire on.

Vauvat olivat vaihtuneet lauantai aamuna seitsemän pintaan täällä Jyväskylän keskussairaalassa, äiti Mari ehti viedä vaihtuneen lapsen kotiinsa asti ja hoitaa tätä omanaan eiliseen päivään saakka.

Jo sairaalasta lähtiessään Mari oli epäillyt asiaa, mutta häntä ei uskottu. Hänelle naureskeltiin ja asiaa vähäteltiin. Mari päätti kuitenkin lopulta luottaa ammattilaisiin. Vasta kotona lasta katsoessaan ja huomatessaan, ettei lapsessa ole heidän piirteitään tajusi Mari tarkistaa lapsen kädessä olleen rannekkeen, jossa oli väärä sukunimi. Sukupuoli oli sentään oikea.

Marin oma lapsi oli vielä tuolloin sairaalassa.

Lapset palautettiin oikeille vanhemmilleen.
Haastatteluja lukiessani ja kuunnellessani, huomasin, että ko. Mari oli hyvin rauhallinen.
Jos oma lapseni olisi vaihtunut, en todellakaan olisi ollut nuin rauhallinen tai ymmärtäväinen, vaikka kuinka olisin yrittänyt. 

Lainauksia Marin haastattelusta:

"He ovat pahoitelleet ja ottaneet täyden vastuun tapahtuneesta. Ylilääkäreiden kanssa keskustellaan tästä vielä, Penttinen kertoo ja muistuttaa ettei halua syyttää lääkäreitä tai kätilöitä, jotka tekevät todella arvokasta työtä. Kyse on enemmänkin päättäjistä ja alalla olevasta kiireestä ja ajanpuuttesta."

"Väsyneenä sattuu vahinkoja. Järkytys on ollut ihan hirveä, mutta  helpotusta on tullut, kun oikeat vauvat on löytyneet."Jos teidän kohdallenne sattuisi näin, pystyisittekö pysymään rauhallisina?

23 kommenttia:

 1. Enpä uskoisi, että kävisi. Sitä pikkuruista ranneketta on niin mukava töllistellä, samoin kuin pikkuisen pärstää, joten eipä taitaisi jäädä huomaamatta vaihtuminen.

  En ymmärrä miksi syytetään hoitohenkilökuntaa, kun itse ei ole voinut vilkaista sitä ranneketta ennen kuin kotona. Oma moka, ei kenenkään muun. Sairaala on kuitenkin iso laitos ja joskus senkin työntekijöille käy kämmejä. Tällainen kämmi on estettävissä ihan omallakin toiminnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, tuossa jutussakin sanottiin että oli vain tarkastanut rannekkeesta etä sukunimi on -nen loppuinen ja ei sitten muuten.

   Poista
  2. Ja eihän tässäkään nainen syyttänyt hoitajia, en myöskään minä. Mutta olisihan sen rannekkeen joku voinut tarkastaa. :D

   Poista
 2. Me pitkän aikaa naureskeltiin H:n kanssa, että varmaan on vauvat vaihtuneet sairaalassa kun ei Vili näyttänyt oikein kummaltakaan silloin heti syntyessään. :D
  Mutta kyllä mä oisin ollut ihan kauhuissani jos tollanen sattuis itselleni kun oon ihan hirveen panikoiva ihminen. Rauhallisuudesta ei olisi tietookaan!
  Mutta onneksi toi tilanne selvis noin nopeasti eikä vuoden tai 10 vuoden päästä. Sitäkin tilannetta oon miettinyt, että mitä jos joskus joku tulisi ja sanoisi ettei Vili olekaan meidän lapsi niin miten sinä sitten sen lapsen pystyt pois antamaan kun olet hoitanut koko ajan luullen, että se on sun oma?
  Vähän tulee tällanen Salkkari-tilanne tästä nyt mieleen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toota, tosi hyvä että saivat nuin nopeasti selvitettyä. Olisikin ollut hurja, jos olisi monenvuoden päästä tsekkailut vauva juttuja ja tajunnut rannekkeessa lukevan väärän sukunimen.

   Tosiaan ihan salkkari-tilanne. :D

   Poista
 3. Mä oon vähän sitä mieltä että niin kauan kun ihmiset vaan yrittää tehdä työtänsä eikä tahallaan sabotoi jotain, niin en ala kyl mistään mokista riehumaan tai kiehumaan :)

  Eli siis jos noin olis käynyt mulle niin olisin varmasti käyttäytynyt samankaltaisesti kuin kyseinen äiti. Se on totuus, että Suomessa on liian paljon töitä ja liian vähän ihmisiä terveydenhoitoalalla.

  Oon kyllä aina ollut kaiken suhteen tämmönen. Oon kiltti puhelinmyyjille (en tosin jää turhaan kuunteleen, mut silti) ja muille tuputtaville kauppiaille, jos saan viallisen tuotteen niin hoidan homman asiallisesti enkä ala valittaan, en yleensäkkään tuohdu asiakaspalvelijoiden virheistä oikeestaan minkäänlaisissa tilanteissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että joku osaa olla rauhallinen. Mä oon taas itse helposti "tulistuva", joten välillä tulee myös toimittua harkitsematta.

   Suomessa todellakin on ihan liian vähän ihmisiä terveydenhoitoalalla ja hekin, jotka siellä työskentelevät, väsyvät helposti liian työmäärän vuoksi. Kuitenkaan valtiolla/kunnilla/kaupungeilla ei ole varaa palkata enempää työvoimaa ja jos on sitä ei ole tarjolla.

   Poista
 4. Meillä Matilda oli ensimmäisen yön hoitajien kansliassa, jotta saan levätä. Aamulla kun menin matskua hakemaan niin kansliassa oli kaksi vauvansänkyä vierekkäin ja molemmissa sängyissä sama sukunimi. Itse kyllä Matildan heti tunnistin ja toinen vauvoista oli poika, mutta jos niin ei olisi ollut niin olisi voinut beibet mennä sekaisin kun syntymä ajoissakaan ei ollut kuin tunnin heitto! :D

  VastaaPoista
 5. Ihan kamalaa.. en ollut kuullut edes tästä jutusta. Eikö tämmöstä tapahdu vaan tosiaan leffoissa ja salkkareissa? Huhhuh.. en voi kuvitellakaan omalle kohdalle. Onneksi sentään aika oli noin lyhyt, ettei tyyliin olisi ollut viikkoja tai kuukausia väärä vauva.. :/

  En todellakaan olisi ollut rauhallinen! Olisin ollut ihan hysteerinen ja vihainen, eikä tuollainen varmasti noin vain unohdu.

  VastaaPoista
 6. Vastaavassa tilanteessa syyttäisin kyllä itseäni, koska vauvoilla on tosiaan ne rannekkeet ja niistä on helppo tarkastaa lapsen henkilöllisyys. Itsekin aina katselin oman tytön ranneketta, vaikkei ollut mitään epäilyksiä, että olisi tapahtunut vauvojen vaihtuminen. Ja myös kotiin lähtiessä tuli tarkastettua, että mukaan on lähdössä oma vauva :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Mä olisin varmasti itsekkin vihaisempi itselleni kuin henkilökunnalle. Panikoisin varmasti hurjasti.:D
   Mä kans näpersin sitä ranneketta jatkuvasti ja etenkin jos Tomas oli ollut kansliassa "hoidossa".

   Poista
 7. Aika kauheeta kyllä ois, jos noin kävisi! Mutta ehkä sen oman lapsen kuitenkin tunnistaisi. Oli aika erikoista ettei ne hoitajat uskoneet äitiä. :O Meijän neitillä ei edes ollut sitä ranneketta! Ihmettelin kovasti asiaa, mutta aattelin, että se oli ihan normaali käytäntö nykyään.

  VastaaPoista
 8. MIssä ne lapset vaihtuivat? Mun vauva ei ainakaan kertaakaan ollut muualla kuin omassa huoneessa ja joko mun tai isänsä katseen alla, alle metrin päässä meistä. Miksi ylipäätänsä se vaihtunut vauva on ollut koko yön poissa, koska uutisoitiin äidin synnyttäneen perjantai-iltana ja lauantai-aamuna vauva tuotiin äidille. Ja se, että jos vauva on ollut "hoidossa" muualla kuin äitinsä luona, miten he päästävät samana päivänä kotiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Netissä olleiden tietojen ja tämän äidin haastattelun mukaan nyt tähän vastaan, kun mulla ei sen kummosempia tietoja asiasta ole. Tämä tekstikin pohjautuu haastatteluihin.
   Lapsi siis syntyi perjantai-iltana ja väärä vauva palautettiin naiselle lauantai aamuna, sunnuntaina pääsivät sairaalasta pois.

   "Äiti siirrettiin synnytyssalista osastolle lepäämään ja vauva vietiin kätilöiden toimistoon yöksi. Seuraavana aamuna vauva tuotiin äidille."
   "Perhe kotiutettiin sunnuntaina. Kotona pariskunta huomasi tarkistaa vauvan rannekkeen, jossa oli väärä sukunimi ja syntymäaika. Perhe soitti sairaalaan, joka käski tuoda vauvan sinne välittömästi."

   Eli tässä nyt on vaihtoehtoja, mutta ilmeisesti äiti on ollut väsynyt synnytyksen jälkeen/synnytys ollut rankka/tehty sektio/tai muuten vain äiti tarvinnut lepoa tms. jolloin hoitajat ovat ottaneet lapsen toimistoon yöksi ja tuolloin lapset sekoittuneet.
   Tämä on ihan yleinen tapa, että lapsi otetaan "hoitoon" esimerkki tilanteissa.

   Lisäksi Jyväskylässä uudelleen synnyttäjät kotiutetaan aiemmin, kuin ensisynnyttäjät, mikäli äideillä ja vauvolla on asiat ok.
   Tällä naisella on toinenkin lapsi tekstin ja kuvien mukaan. Joten näin ollen heidät sitten kotiutettiin kun lapsella eikä äidillä ilemeisesti ollut voinneissa sen kummempaa, että tarvitsisi seurata.

   Poista
  2. Nämä vaihtoehdot jotka kirjoitin tuohon, ovat siis sellaisia yleisempiä syitä jolloin lapsi on "hoidossa" kätilöillä. Eli tämäkään ei ole mitään faktatietoa juuri kyseisestä tapahtumasta.

   Poista
  3. Kysyjänä täytyy sanoa, että ei ainakaan Kätilöopiston sairaalassa, Helsingissä ole tuollaista tapaa. Äiti hoitaa vastasyntynyttä koko ajan tai jos ei kykene, isä hoitaa. Kansliaan vauva otetaan korkeintaan, jos isä ei ole paikalla ja äiti haluaa suihkuun. Koko yöksi ei vauvaa todellakaan oteta hoitoon, eikä sairaalassa ole sellaiseen tilaa saatika henkilökuntaa! Toki tilanne on toinen, jos siihen on lääketieteellinen peruste, mutta silloin ei perhettä kotiuteta päivässä!

   Poista
  4. Eritavalla on sitten näissä paikoissa. :D
   Täällähän ei edes ole ilmeisesti mahdollisuutta että isä saisi yöpyä äidin ja lapsen kanssa osastolla. Lisäksi taisi olla niin että isä saa tulla vaan tiettynä aikana osastolle olisko ollut 10-20(tai 19) ja sitten isät pistetään osastolta pois. Muistaakseni, tuolla ei taida olla edes perhehuoneita.

   Poista
 9. Tulee heti salkkarit mieleen, mut ihan kauheeta! Äitihän voi olla nii hormoonihuuruissa ettei huomaa vauvassa eroa :D Lukaksen ranneke oli jalassa ja Antti leikkas sen kotona ekana iltana pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaksella oli ranteessa. Me taidettiin kans ottaa se ekojen päivien aikana kotona pois.:)

   Poista
 10. Musta ihan naurettavaa jenkki-meininkiä jos tollasista aletaan keuhkoamaan kun kuitenkin onnellinen loppu ja vauvat löysivät oman paikkansa loppuviimein. Eri asia on jos joku tahallisesti alkaa vauvoja vaihtelemaan vain pahat mielessään. Nää on enempi tälläsiä hassuja sattumuksia mistä riittää kertomista sitten lapsenlapsille. Ja onpahan jotain kirjotettavaa sinne vauvakirjaan :D

  VastaaPoista

Haleja <3