tiistai 12. maaliskuuta 2013

Soseita taas

Soseiden teosta on useamman kerran pyydetty postausta, joten tässä nyt olisi.
Teen aina ison satsin kerralla ja laitan pakkaseen josta sitten otan päivittäin purkkia sulamaan. Säilön soseet pilttipurkkeihin ja/tai minigrip pusseihin.
Tällä kertaa tein kasvis, liha ja kanasoseita. Yhteensä näitä tuli 22purkkia ja kaksi pussukkaa + yhden ruokailukerran ruoka, joka syötettiin suoraan kun soseet oli tehty.
Ensin tietysti otan tarvikkeet esille, pesen, kuorin ja pilkon kasvikset ja heitän kiehumaan. En koskaan katso kasvisksia laittaessa kellosta aikaa - syystä etten muista. Mutta kokeilen sitten aina, josko olisivat kypsiä.  Lihoja keittelen lihasta ja määrästä riippuen 20min tai kauemmin. Senkin sitten katson aina tarpeen mukaan.

Kaikki kasvikset keitän yleensä erikseen, omissa kattiloissaan jonka jälkeen soseutan joko sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Mikäli soseutan sauvasekoittimella, soseutan kaikki erikseen omiin kuppeihinsa. Jos taas tehosekoittimessa, niin laitan suoraan esim. 1/3 bataattia 1/3 porkkanaa ja 1/3 kanaa sekoittimeen ja jaan sitten valmistuneen soseen kippoihinsa.

Tällä kertaa käytin (arvioidut määrät):

n.500g parsakaalia
n.400g kesäkurpitsaa500g porkkanoita
n.700g bataattia
n.150g kanaa
n.100g possua
n.1,25dl spagettia
1 peruna
1 keskikokoinen paprika

Kanaa oli paketissa 250g samoin possua, mutta osasta tein safkaa koiralle kun purkit loppuivat kesken. :D

Ja ei, en käytä koskaan parsakaalista vartta, tiedän myös että soseet näyttävät hieman erinäisille eritteille nuissa kuvissa. :D

Laitan noin 1-4 sosetta samaan purkkiin ja sekoittelen. Lihan osuus on vaihtelevasti 1/3 tai 1/4 lihasoseissa.

Nyt tein ekan kerran paprikasta ja possusta sosetta. Ennen paprikan sekoittamista kokeiltiin sen antamista Tomakselle, poika tykkäsi eikä allergiaa näyttänyt tulevan, joten sekoittelin sitä sitten hyvillä mielin soseisiin.

8 kommenttia:

 1. Laitatpa paljon lihaa soseisiin.
  Tiesitkö että sopiva määrä lihaa tuon ikäiselle on noin ruokalusikallinen ateriaa kohti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiesin, mutta eihän tomas syö millään edes purkkia sosetta päivässä jossa on lihaa. :)
   Eli jos lihaa on yhdessä purkissa 1/3 tai 1/4 niin ei sitä ainakaan enempää kuin ruokalusikallinen ole per purkki. Lisäksi me laitamme Tomakselle sosetta aina niin että osa pelkkää kasivissosetta ja osa liha-kasvis- sosetta. :)

   Poista
  2. ja kuten kirjoitin, osa lihoista meni koiralle, vielä nuista soseutetuistakin lihoista. :)

   Poista
 2. Mun pitäis myös alkaa tekemään näitä lihasoseita, mutta pakkasessa on vielä kasvisjuttuja, niin taidetaan popsia ne ensin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se kannattaakin, ensin aiemmin tehdyt pois ja sitten uudet vasta tekoon. :)

   Poista
 3. tulee ihan paha olo kaikista sun kuvista!! kuka edes lukee tälläistä! :DDD

  VastaaPoista
 4. Hah, tollaseltahan se soseusettu ruoka näyttää. :D Eikä minusta nyt mitenkään kamala ole noita katsella. Ihan perus juttua, kun soseuttaa. Musta näitä on kiva lukea ihan vaan siks, että näkee miten muut tekee ja mitä yhistelee jne. Vois itekkin testata tuota paprikaa. Mäkään en koskaan laita parsakaalista sitä vartta. Onhan se vähän puinen.

  VastaaPoista

Haleja <3