keskiviikko 23. tammikuuta 2013

Lapsen ensiapu

Mulla on monesti käynyt mielessä, että mitäs jos Tomas meinaa tukehtua tai menee tajuttomaksi. Osaanko toimia oikein, vaikka ensiapu jutut pitäisi ollakkin hallussa. Mä luulen, että menisin sellaisessa tilanteessa ihan paniikkiin, enkä tietäisi mitä tehdä. Toivon tietenkin, ettei näitä tarvita, mutta hyvä olla varautunut.

Siksi kokosinkin itselleni muistutukseksi tähän koneelle lapsen ensiapu juttuja, jotka tulostan kaapin oveen, josta meiltä löytyy lääkkeet sun muut.
Sieltä ainakin kuka tahansa näkee ohjeistuksen sitten oven avaamalla.


Nämä jutut löytää myös Terveyskirjaston artikkelista täältä.

Haluan nyt jakaa tämän teillekkin, jos jollain ei nämä ole hallussa.

Vieras esine hengitysteissä:
Suussa oleva vierasesine, esimerkiksi ruuanpala tai lapsilla lelun osa voi joutua hengitysteihin ja tukkia ne. Henkilö ei pysty puhumaan, yskimään eikä hengittämään. Hän tuntee tukehtuvansa.

Toimi näin:
 • Ota lapsi syliisi ja pidä pään taso vartaloa alempana.
 • Lyö kämmenellä 5 kertaa lapaluiden väliin. Sovita lyönnit lapsen kokoon.
 • Jos tämä ei auta, soita 112.
 • Heimlicin ote, ks. edellä.
 • Jatka tarvittaessa vuorottelemalla 5 lyöntiä, 5 nykäisyä.
 • Jos vierasesine ei vieläkään irtoa ja henkilö menee tajuttomaksi, aloita puhallus- ja paineluelvytys.
 Vauvan elvytys:

Vauvan elvytys toteutetaan periaatteiltaan samalla tavalla kuin aikuisten, mutta painelu- ja puhallus sovitetaan lapsen kokoon. Lapsen elottumuuteen liittyy usein hengityksen estyminen, joten lapsen elvytys aloitetaan viidella puhalluksella.

Hengitysteiden avaamisessa on oltava varovainen, leukaa kohotetaan vain yhdellä sormella ja on varottava taivuttamasta päätä liikaa taakse.

Elvyttäjä peittää omalla suullaan vauvan suun ja nenän ja puhaltaa vain sen verran, että rintakehä lähtee kohoamaan

Painelussa käytetään 2–3 sormea ja painelupaikka on rintalastan alaosa. Viiden alkupuhalluksen jälkeen elvytysrytmi on 30 painelua, 2 puhallusta. 


Loppuun vielä taulukko:
Oliko tästä hyötyä? Onko teillä muistissa nämä jutut? Osaatteko perus elvytyksen?
12 kommenttia:

 1. Mä en käytännössä osaa elvyttää (en ole käynyt kurssia tai joutunut tositilanteeseen), mutta teoriassa osaan. Lucaksella on joskus mennyt kurkkuun paperinpala tmv. ja käänsin sylissä kyllä pojan heti vatsalleen ja taputin selkään = oksennus. Oli se kamalaa, mutta äidinvaisto pakottaa toimimaan myös paniikissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta.
   Mä olen itse käynyt kurssit ja joutunut tositilanteessakin elvyttämään, mutta silti en luota itseeni/muihin tässä niin paljon, että jättäisin lapun laittamatta tuonne oveen. :D Tomi esimerkiksi ei ole koskaan käynyt kursseja tms. niin helpompi hänellekkin, vaikka varmasti isimiehen vaistotkin pistävät toimimaan oikein. :)

   Poista
 2. Kurssi käytynä, joten teoriassa homma ainakin hallussa.

  VastaaPoista
 3. Itse kävin just Ensiapukurssin koulussa viime vuonna ja hyvin on muistissa varsinkin nuo lapseen kohdistuvat ensiavut. :D Toivottavasti vaan niitä taitoja ei tarvitse käyttää tai ettei tollasia tilanteita tulisi omalle lapselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä halusin käydä vielä sen EA2 kurssin, mulla kun on käytynä vaan toi EA1. :)
   T

   Poista
  2. Lähti vähän ajoissa toi vastaus.. :D
   Toivottavasti siis näitä taitoja ei kuitenkaan tarvita. :)

   Poista
 4. sulle on tunnustus mun blogissa :)

  VastaaPoista
 5. Mulla on myös periaatteessa taidot kunnossa, kun on käytynä koulun puolesta EA1 ja 2. En yhtään tiiä miten tosi tilanteessa toimisin.

  VastaaPoista
 6. Kaikilla pitäisi olla nämä taidot kunnossa, mutta itsekin myönnän että menin aivan paniikkiin kun lapseni meinasi aikoinaan tukehtua pullataikinaan. Sen jälkeen menin ensiapu kurssille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ea kurssit olisi mielestäni hyvä olla käytynä kaikilla. :)

   Poista

Haleja <3